Route-tip #1: Op naar Spijk!

Een rondje Groningen zonder keuzestress

Route-tip #1: Op naar Spijk!

Banden opgepompt en lunchpakketje in je rugzak? Met deze routes haal je het allermeest uit festival Terug naar het begin: verrassend, vernieuwend, maar zonder keuzestress. Houd de kaart in het programmaboekje bij de hand, en fietsen maar!

Naar Spijk via Holwierde, Losdorp en Bierum

Terug naar het begin breidt zich steeds verder uit. Dat zorgt ervoor dat dit jaar de Andreaskerk in Spijk het meest noordelijke puntje is van het festivalgebied. Via Holwierde, Losdorp en Bierum (ook een nieuwe locatie) maak je hier een mooie reis naartoe, en pik je onderweg leuke optredens mee!

1. Harpmeester Remy van Kesteren in Holwierde - 11:00-11:45

In Holwierde begin je je festivaldag op z’n allermooist. Om 11 uur openen we de deuren van de Stefanuskerk voor harpist Remy van Kesteren: de meest avontuurlijke harpmeester van Nederlandse bodem! Op deze prachtige locatie neemt hij je mee naar zijn muzikale wereld… En de Holwierders zorgen voor koffie. Is 11.00 uur je toch net iets te vroeg? Een uurtje later (12.45 uur) treedt hij gewoon weer op, en om 14.15 uur nog een keer!

Terug naar de realiteit en blik op oneindig langs de Hoofdweg: de volgende stop is Losdorp.

2. Hoogleraar Evert Bisschop Boele - 13:15-14:00

Met net het intense concert van Remy van Kesteren achter de rug, komt de volgende vraag zeker niet uit de lucht vallen, én is zelfs razend interessant: welke betekenis heeft muziek voor jou? In de kerk van Losdorp gaat hoogleraar Evert Bisschop Boele hierover in gesprek met het publiek, en opent je de ogen voor de belangrijke rol van muziek in het dagelijks leven. En wat mag bij zo’n onderwerp niet ontbreken? Muziek natuurlijk! Niet voor niets zijn enkele musici van Prins Claus Conservatorium uitgenodigd om live te improviseren op de verhalen die verteld worden… Een beetje experimenteel, maar wel erg leuk!

Stap op je fiets en volg de Krommeweg tot Bierum. Zie je de kerktoren? Daar moet je heen!

3. Stand-up filosoof Laura van Dolron in Bierum - 15:00-15:45
+ safari: 15:45-16:00


Misschien ben je nog een beetje vroeg voor het optreden van Laura van Dolron? Parkeer je fiets en maak een wandelingetje door het dorp: duik onder de enorme steunbeer van de Sebastiaankerk door, bewonder de knotwilgen naast de Borgsingel en neem een kijkje bij de Bierumer School voor een vleugje hedendaagse kunst. Maar vergeet de tijd niet, want Laura van Dolron wil je niet missen! Ze noemt zichzelf ‘standup-filosoof’ en dat belooft een heleboel humor, prangende vragen en, ja, filosofie. Deze theatermaakster houdt je geboeid van begin tot eind met haar voorstelling ‘Wij’, waarin ze op zoek gaat naar die zoveel besproken maar altijd glibberige ‘onze waarden’.

Blijf na de voorstelling nog even plakken voor de safari van kunstenaarscollectief De Dikke Dingen: volg het gezang van muzikaal duo Jasper Vaessen en Mieke den Braber en ontdek het verstopte pareltje van Bierum… de bloeiende boomgaard De Luingahof.

Tijd om de fiets weer op te zoeken. Nu gaan we pas écht naar het noorden, over de toepasselijk genaamde Spijksterweg. Spijk is een typisch wierdedorp, dus de kerk vind je in het midden van de cirkelvormige straten.

4. Swinder in Spijk - 17:15-18:00

De witte, door een gracht omgeven Andreaskerk ligt erbij als het kroonjuweel van de wierde en is in deze route de laatste stop. Op het meest noordelijke punt van het festivalgebied, laat de opgewekte poprockgroep Swinder je in zuiver Gronings de pracht van Groningen met nieuwe ogen zien. Dat is mooi ook, want je moet nog terugfietsen…

Als je naar het zuiden fietst, over de Hoofdweg-Zuid (weer zo’n handige straatnaam), kun je nog een keer van de weidse Groninger luchten genieten, en voor je het weet ben je weer in Losdorp! Weet je van daar de weg weer terug naar Appingedam? Dan heb je genoeg tijd om een stevige maaltijd tot je te nemen in de sfeervolle Proeftuin voor het avondconcert van Fuse begint in de Nicolaïkerk.