Route-tip #2: Ga je mee naar zee?

Een rondje Groningen zonder keuzestress

Route-tip #2: Ga je mee naar zee?

Banden opgepompt en lunchpakketje in je rugzak? Met deze routes haal je het allermeest uit festival Terug naar het begin: verrassend, vernieuwend, maar zonder keuzestress. Houd de kaart in het programmaboekje bij de hand, en fietsen maar!

Langs Solwerd, Uitwierde, Marsum naar Delfzijl

Met deze route volgen we het water: van de Heilige Sloot in Solwerd, via de Uitwierder- en Marsumer Maren, nemen we je mee naar de zee. Leuk extraatje aan deze route: van Uitwierde naar Marsum mag je een stukje met de boot! Dus zon op je gezicht en wind in je haren: trossen los!

1. Spaans temperament Van Amsterdam Duo in Solwerd - 11:30 - 12:15

In Solwerd was ooit een bedevaartsoord: de Heilige Sloot (serieus). De sloot met helend water is inmiddels helaas gedempt en de kapel verdwenen, maar er staat wel een heel mooi achttiende-eeuws kerkje. Je kunt er vanuit het stadscentrum van Appingedam zo heen wandelen (maar neem toch je fiets maar mee, we moeten nog verder later). Daar luidt het Van Amsterdam Duo met viool en accordeon jouw festivaldag in met zwoele Spaanse klanken.

Ankers los, daar gaan we dan! Fiets oost, dan noord, naar Uitwierde.

2. HA HA HAPPINESS van Nhung Dam in Uitwierde - 13:15-14:00
+ safari - 14:00-14:15


In Uitwierde neemt theatermaakster en schrijfster (haar debuutroman verscheen in april) Nhung Dam je mee in haar zoektocht naar alledaags geluk: dus niet het grote geluk van een miljoen winnen of beroemd zijn, maar het geluk van een scholekster in de tuin, van de geur van verse was, een roze zonsondergang, een gezond kloppend hart. Zo is HA HA HAPPINESS een prachtige intieme voorstelling over de kleine keuzes die we allemaal maken en die van levensbelang zijn.

Na haar optreden start een safari van De Dikke Dingen en beklim je misschien wel met een geluksgevoel de losse (uitkijk) toren: daarboven kun je zelfs het wad zien! Het geluk kan niet op in Uitwierde, want wat hebben ze daar nou geregeld? Een boot! En deze brengt je om 14.15 uur met de fiets naar Marsum…

Ja, dat las je goed daarboven: we reizen een deel van het volgende traject met de boot (als je wilt, natuurlijk. Anders fiets je gewoon het hele stuk). De fiets mag mee, dus er is niet om je zorgen over te maken terwijl je eerst het Uitwierder en vervolgens het Marsumer Maar afzakt.

3. Zeeuwse folk van Broeder Dieleman in Marsum - 15:00-15:45

Hij heeft heel Nederland doorkruist vandaag, dus geef de Zeeuw Broeder Dieleman maar wat extra applaus. Zijn gevoelige, persoonlijk folk past perfect in de sobere Mauritiuskerk van Marsum. En vergeet ook niet om buiten weer even van het uitzicht te genieten: wat zijn die Groningse luchten toch verdraaide mooi, hè?

We gaan nu echt naar zee: Delfzijl! Daarvoor moeten we eerst weer terug naar Uitwierde en je mag kiezen of je dat met de boot doet (afvaart 16:00) of op de fiets via de Marsumerweg en de Nansumerweg. Het laatste deel naar Groningen Seaports, dwars door Delfzijl, doen we allemaal op de fiets.

4. Poëzie van Lévi Weemoedt in Groningen Seaports, Delfzijl - 17:15-18:00

Het was misschien een eindje reizen, maar nu zijn we er dan echt: de zee! Vanuit het kantoor van Groningen Seaports kijk je uit over de Eems terwijl je luistert hoe Lévi Weemoedt voordraagt uit zijn werk, vol sardonische humor. Wil je echt even pootjebaden? Ga dan na de voorstelling even naar het strandje naast Groninger Seaports, steek je tenen in de branding en snuif die zilte zeelucht op. Niemand kan het je kwalijk nemen als je inmiddels een beetje trek hebt gekregen. Gelukkig is het maar een kleine afstand naar het stationsgebouw van Delfzijl, waar een groepje kickass vrouwen de stationsrestauratie beheert met heerlijke Antilliaanse hapjes. Laat je verwennen door Mothers United voor je weer terugreist naar Appingedam: per trein of fietsend, net wat je blieft.