Route-tip #3: Kriskras door Appingedam

Een rondje Groningen zonder keuzestress

Route-tip #3: Kriskras door Appingedam

Veters gestrikt en lunchpakketje in je rugzak? Met deze routes haal je het allermeest uit festival Terug naar het begin: verrassend, vernieuwend, maar zonder keuzestress. Houd de kaart in het programmaboekje bij de hand, en zet je beste beentje voor!

Diverse locaties in Appingedam

Appingedam heeft onze harten al veroverd. Maar met het festival halen we alles uit de kast om de liefde voor deze prachtstad met je te delen: zo ga je met de Urban Tour als een ware ontdekkingsreiziger op expeditie, mag je het succesvolle duo Marjoleine de Vos en Henk van Os niet missen, ontdek je de wonderbaarlijke wereld van Ik en Honderdduizend, en er is nog zo veel meer! Goed om te weten: alles is op loopafstand. En krijg je van al dat wandelen lekkere trek? De achtertuin van de Nicolaikerk hebben we omgetoverd tot De Proeftuin: een sfeervolle ontmoetingsplek met heerlijk eten, drinken, muziek en (kinder)kunst. Ideaal om je dag mee te beginnen, te eindigen of om je af en toe even terug te trekken...

1. Ontdek Appingedam met de Urban Tour - 11:00-12:00

Ben je geboren en getogen in Appingedam, of is het juist je eerste bezoek? Voor zowel de kenner als de nieuweling tippen we de Urban Tour van Platform GRAS. Speciaal voor het festival nodigde het architectuurcentrum filosoof Bram Esser uit: als een ware ontdekkingsreiziger neemt hij je vanuit De Proeftuin mee op expeditie door de middeleeuwse stad. Er worden deuren geopend die anders gesloten blijven, met verrassende verhalen over een stad die je misschien dacht te kennen, maar die je tijdens Terug naar het begin opnieuw ontdekt.

De Urban Tour eindigt ook weer in De Proeftuin. Loop vanaf de voorkant van de Nicolaikerk richting het Damsterdiep maar neem de eerste afslag rechts. Wandel door de Dijkstraat tot iets na de volgende kruising en voilà, daar is Centrum Kabzeël al!

2. Henk van Os en Marjoleine de Vos in Centrum Kabzeël - 12:45-13:00

Kunstkenner Henk van Os en dichter/journalist Marjoleine de Vos horen bij Terug naar het begin. Voor de vijfde keer op rij staan ze op ons programma, en hebben samen ondertussen al vele fans verzameld! Op hun gebruikelijke beschouwende, poëtische en razend intelligente manier gaan ze dieper in op ons festivalthema ‘… en de ander’. Deze keer niet in de Nicolaïkerk, maar in Centrum Kabzeël: dit kerkgebouw is op een normale zaterdag al een bezoek waard voor de architectuur, een mooi voorbeeld van de beroemde Amsterdamse School.

Loop op je gemak weer terug naar De Proeftuin voor een heerlijke lunch, en ga dan naar de andere kant van de kerk, waar het Oude Raadhuis is.

3. Dennis Gaens in het Oude Raadhuis - 14.15-14.30
+ Ik en Honderdduizend in De Zilverkamer, ieder heel en half uur (zie
blokkenschema)


Ontmoet dichter Dennis Gaens in het Oude Raadhuis. Gekomen vanuit het verre Nijmegen, creëert hij hier met z’n poëzie zijn eigen verhalenuniversum, en dat in slechts 15 minuten! Vanaf daar hoef je alleen de straat over te steken om de Zilverkamer te vinden, waar je jezelf onderdompelt in een droom met de wonderlijke installatie ‘Ik en Honderdduizend’. Durf jij iemand anders in je eigen spiegelbeeld te zien?

Steek het Damsterdiep over (let op de hangende keukens!) en sla linksaf. Ga rechts bij het einde van de straat en loop door tot je aan je rechterhand de synagoge van Appingedam ziet.

4. MOESJE in de synagoge - 15.00-15.45

De jonge theatermakers van De Steeg maken voorstellingen waardoor je anders om je heen gaat kijken, met ruimte voor discussie. Met 'Moesje' verdiepen ze zich in de complexe relatie tussen moeder en dochters: een voorstelling waarin dochters niet alleen de schoenen van hun moeders lenen maar er ook daadwerkelijk eens in staan. Een feest van herkenning; ook voor vaders en zonen wordt het eeuwige vrouwenmysterie iets opgehelderd…

Je kent inmiddels de route wel… we gaan weer terug naar de Nicolaïkerk. Ho! Niet die ingang. Even opzij naar de voordeur van de voormalige Franse School.

5. OP DRIFT in de Franse School - 16.15-17.00

Na een dagje Appingedam wil je vast wel meer weten over dat boeiende volk: de Groningers. Dan zit je bij de lezing van Theo de Groot wel goed. Op humoristische wijze (maar met gevoel voor de ernst van de zaak) zoomt hij in op de confrontatie van de Groninger met de ander, en de verhouding tussen Groningen en de rest van de wereld.

Eet nog een hapje in De Proeftuin en verheug je met heel veel andere festivalgangers op het magnifieke slotconcert van Fuse, 20:00 - 21:30!