Route-tip #5 -  Weg van het gebaande pad

Een rondje Groningen zonder keuzestress

Route-tip #5 -  Weg van het gebaande pad

Banden opgepompt en lunchpakketje in je rugzak? Met deze routes haal je het allermeest uit festival Terug naar het begin: verrassend, vernieuwend, maar zonder keuzestress. Houd de kaart in het programmaboekje bij de hand, en fietsen maar!

Via Appingedam, Godlinze en Zeerijp naar Wirdum

Ben je allergisch voor alles wat voor de hand ligt? Prima, daar hebben we rekening mee gehouden. Dit is een route vol onontdekte juweeltjes: het festival op z’n alternatief.

1. URBAN TOUR door Bram Esser/Platform Gras - 11:00-12:00
Stadswandelingen zijn leuk en aardig, maar misschien denk je Appingedam allang te kennen, of heb je simpelweg zin in iets anders. Laat je dan verrassen door de ontdekkingstocht die Bram Esser maakte: onder zijn leiding ontdek je het mysterieuze onderaardse Appingedam… De tour begint en eindigt in de Proeftuin, waar je meteen iets lekkers kunt eten of een kopje koffie drinken om je voor te bereiden op de komende fietstocht.

Helemaal opgeladen? Stap dan op je fiets (vantevoren ook te huren via de website) en rijdt naar Godlinze over de Jukwerderweg, de Kloosterweg, het Arwerderpad en de Maarhuizerweg. Ja, het is een flink stukje fietsen, maar het is wel een ongelooflijk mooie tocht (beloofd, hand op het hart).

2. Indie-folkrock in Godlinze - 12:45-13:30
In de Pancratiuskerk laten de Groningse Harmen Ridderbos en Finse Heta Salkolahti van Town of Saints hun heerlijke indie-folkrock horen. Goeie vocalen, vioolspel en een hele hoop liefde: wat wil je nog meer?

Rol kalmpjes van de hoge wierde naar beneden en rijd dan over de Godlinzerweg en Tolweg naar Zeerijp.

3. Zingen in Zeerijp (in… Zeerijp) - 14:30-15:15
‘Zingen in Zeerijp’ is het project van Imre Ploeg. Van enorm verschillende stemmen heeft hij een prachtig en vernieuwend geheel gesmolten. Wel vijftig professionele en amateurzangers geven samen een prachtig concert, en het publiek mag zomaar invallen (als je durft)!
Na het concert kun je nog wat eten of drinken bij Dorpshuis Bij Jacobus, waar je tevens terecht komt in een live verbeelding van de Groninger sage ‘Het Riepster Licht’.

Op naar het laatste optreden van vandaag (afgezien van het slotconcert van Fuse, natuurlijk)! Je fietst langs Eenum over de Eenumerweg… Groningers brengen een zekere logica in de topografie. Ga vervolgens naar het zuiden over de Hogeweg voor Wirdum.

4. Toneel in Wirdum - 16:15-17:15
Theater! De jonge mensen van De Noorderlingen - Vooropleiding Theater hebben in Wirdum een voorstelling bekokstoofd vol historie en magisch realisme. De volledige titel (hou je vast!) is: "DE ONWAARSCHIJNLIJKE DOCH WAARGEBEURDE GESCHIEDENIS VAN PELLE DE ZWIJGER, ROZE MARIE EN LANGE HANS". Meer informatie heb je toch niet nodig?

Als je naar het zuiden fietst over de Wirdumerweg kom je vanzelf uit bij het Damsterdiep, die je naar het oosten volgt om weer in Appingedam te komen. Daar moet je nog één keuze maken: wat ga je eten? In De Proeftuin staan verschillende foodtrucks. Maar als je het helemaal gehad hebt met al die alternatieven, kun je ook gewoon iene-miene-mutte doen. Eet smakelijk!