Praktische info

De komende tijd vullen we de praktische informatie aan. Hoe dichterbij het festival komt, hoe concreter we kunnen zijn: dan volgen ook het blokkenschema en handige plattegronden. Heb je toch alvast een praktische vraag? Neem gerust contact op (info@terugnaarhetbegin.nl).

Hoe ziet het festivalterrein eruit?

Terug naar het begin speelt zich af in het wierdenlandschap van Noord-Groningen en behelst een groot gebied. Kerkjes uit de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum doen mee.

Bekijk hier de plattegrond wierdedorpen
Bekijk hier de plattegrond van Appingedam

Hoe volg ik het festivalprogramma?

Op de fiets door het uitgestrekte landschap maak je in eeuwenoude kerkgbouwen op wierdedorpen een heel bijzonder festivalprogramma mee. En met slecht weer zijn de kerken ook met de auto bereiken. Volg je alleen het programma in de binnenstad van Appingedam? Dan is het festival ook goed te voet te doen.
Bekijk hier de plattegrond wierdedorpen
Bekijk hier de plattegrond van Appingedam

Hoe lang duren de optredens?

Met uitzondering van het opening- en avondprogramma, duurt (bijna) elk optreden ± 45 minuten. Bekijk hier het blokkenschema.

Waar kan ik overnachten?

Het festival begint dit jaar met een speciaal openingsprogramma op de vrijdagavond (19 mei 2017), met vervolgens het complete festivalprogramma op zaterdag 20 mei. Wil je overnachten, dan hebben we hier wat tips! (wordt aangevuld):

 • Landgoed Ekenstein - is de aangewezen plaats voor een heerlijke lunch, high tea of diner. Maar ook voor een onvergetelijke bruiloft, chocolade- of kookworkshop, vergadering, feest of overnachting. Rust, ruimte en comfort in een historische ambiance. Vele mogelijkheden en verrassend betaalbaar! Aanbieding: Terug naar het begin arrangement / 2 x overnachting incl. ontbijt / 1 x drie gangen diner / € 99,00 per persoon*. Dit arrangement boek je via: www.ekenstein.com​
  * = Op basis van 2 persoonskamer.
 • Hotel Spoorzicht & SPA -verblijf, dineer en ontspan in een sfeer van weleer:
  • 2-daags Terug naar het begin arrangement € 62,00 p.p. : 1x overnachting, 1x uitgebreid ontbijtbuffet, 1x dagschotel. Reserveer hier;
  • 3-daags Terug naar het begin arrangement € 109,50 p.p.: 2x overnachting, 2x uitgebreid ontbijtbuffet, 1x dagschotel, 1x SPA-bezoek. Reserveer hier.
 • Boederij de Diek'n - Weidse uitzichten, ondergaande zon en prachtige sterrenhemels: een sfeervol en warm welkom kun je verwachten op Boerderij de Diek’n: "In onze eetgelegenheid, met terras, serveren wij o.a. eigen gemaakte taart en lunch. En een heerlijk diner met een goed glas wijn." Arrangement: aankomst vrijdag 19 mei en vertrek op zondag 21 mei (uitchecken in overleg) / 2x overnachting, 2x ontbijt, 1 x diner /voor een sfeervolle 2-persoonskamer inclusief bedlinnen en handdoeken: € 105,- p.p. Meer info op dediekn.nl

Wil je dat jouw overnachting ook op de website komt te staan? Neem contact op met info@terugnaarhetbegin.nl.

Waar kan ik eten & drinken?

 • De Proeftuin - een drankje aan de bar, fijne muziek en hele leuke workshops! De achtertuin van de Nicolaïkerk toveren we tijdens Terug naar het begin om tot De Proeftuin. Gelegen aan het water is De Proeftuin kleinschalig en intiem. Midden in de historische binnenstad van Appingedam, is het de ideale plek om even tot rust te komen en te genieten van heerlijk eten, verrassende optredens in de muziekkoepel en een eigenwijs (kinder)kunstprogramma...
 • Paviljoen Overdiep - tegenover De Proeftuin, aan de andere kant van het water, vind je Paviljoen Overdiep. Dit Paviljoen is onder de leiding van de nieuwe eigenaren Jenz en Maartje Verbogt aan een tweede jeugd begonnen. Hun doel? Samen genieten op een unieke locatie met familie, vrienden of collega's. Meer info vind je op paviljoenoverdiep.nl
 • Lunchroom Aan Tafel - Aan de gezellige winkelstraat (Dijkstraat 21) vind je Lunchroom Aan Tafel. Naast de uitgebreide keuze aan lunchgerechten, geniet je op het terras aan het water van het uitzicht op de beroemde Hangende Keukens! Meer info vind je op aantafel.eu
 • Restaurant Veldzicht - in Oosterwijtwerd (Schoolweg 4) kun je heerlijk eten bij Restaurant Veldzicht: vers, regionaal en veelal biologisch! Meer info op restaurantveldzicht.nl
 • Landgoed Ekenstein - is de aangewezen plaats voor een heerlijke lunch, high tea of diner. Maar ook voor een onvergetelijke bruiloft, chocolade- of kookworkshop, vergadering, feest of overnachting. Rust, ruimte en comfort in een historische ambiance. Vele mogelijkheden en verrassend betaalbaar!
 • Restaurant Spoorzicht - Ja hoor. Hij bestaat. De Groningse keuken! Net zoals Groningse gastvrijheid. Proef de sfeer én heerlijke gerechten bij Restaurant Spoorzicht in Loppersum! Meer info op restaurantloppersum.nl
 • Brasserie Meer - Tegenover de Petrus-en Pauluskerk in hartje Loppersum (Marktplein 3) vind je Brasserie Meer. Hier kun je heerlijk lunchen aan het mooie Marktplein, of genieten van een diner van de chefkok. Meer informatie vind je op brasseriemeer.nl.

Wil je dat jouw horecagelegenheid ook op de website komt te staan? Neem contact op met info@terugnaarhetbegin.nl.

Rolstoelvriendelijk?

De meeste Groninger kerkjes zijn rolstoelvriendelijk. Maar: niet allemaal. Op deze website staat bij elk programmaonderdeel aangegeven of het gebouw toegankelijk is voor rolstoelen.

Kinderen mee?

Speciaal voor de jongsten hebben we in De Proeftuin leuke kinderworkshops! Info volgt.

Parkeren?

Kom je met de auto naar Appingedam? Dan is het parkeerterrein bij het treinstation toegankelijk voor festivalbezoekers. We hopen dat je vanaf hier het programma met de fiets volgt, want zo is het festival toch het leukst! Besluit je met de auto te gaan? Rij dan voorzichtig, denk om de fietsers.

Waar kan ik pinnen?

Lang niet overal! Zorg dat je genoeg contant geld bij je hebt als je naar de dorpen gaat: daar zijn bijna nergens pinmogelijkheden voor koffie en thee, versnaperingen, markten en boottochtjes. Het zou jammer zijn als je iets moest missen! Is je portemonnee toch leeg, dan zijn er zijn automaten te vinden in Appingedam, vlak om de hoek bij de Nicolaïkerk aan de Kniestraat, aan de Stationsweg en bij het winkelcentrum aan het Overdiep. In Delfzijl kun je pinnen tegenover het stationsgebouw, bij de Hema of aan de Molenberg.

Donateur van de Stichting Oude Groninger Kerken?

Groningen heeft in de Lage Landen een bijzondere positie als het gaat om middeleeuwse kerken; de Stinchting Oude Groninger Kerken zorgt ervoor dat dat zo blijft. Wie kan zich het Groninger land voorstellen zonder de prachtig mooie kerkjes? Word hier donateur en zorg ervoor dat de Stichting Oude Groninger Kerken kan blijven werken aan kerken.

Vragen over het festival?

Mail naar info@terugnaarhetbegin.nl of bel 06-15495716