Muntschat in Loppersum

Afgelopen september werd er in Loppersum een heel bijzondere ontdekking gedaan: maar liefst 48 gouden munten doken op bij rioleringswerkzaamheden in het centrum. Op 20 mei krijg je de unieke gelegenheid om de schat te bekijken in de raadszaal van het gemeentehuis (11:30 - 16:00). Daarna worden de munten weer veilig opgeborgen in een kluis van het archeologisch depot in Nuis (NAD).

De muntschat werd in september 2016 gevonden door Aldwin Wals, die met zijn metaaldetector het werk van dienstdoend archeoloog Sierd Jan Tuinstra ondersteunde. Zij zullen op 20 mei aanwezig zijn om hun vondsten toe te lichten, net als de vereniging voor amateurarcheologen (AWN), die uitleg en demonstraties geeft over onder andere het gebruik van een metaaldetector.

De tentoonstelling wordt georganiseerd door de Historische Vereniging Loppersum (HVL), in samenwerking met de gemeente en de vereniging voor amateurarcheologen AWN. Ook Ingenieursbureau MUG en het Noordelijk Archeologisch Depot (NAD) verlenen hun medewerking.

Muntschat in Loppersum

Chris Bomekamp