Zangeres Anne-Fay Kops speelt in het kerkje van Uitwierde haar muzikale voorstelling REASPORA: een zoektocht naar de verhalen en de geschiedenis die binnen de familie Kops nooit zijn doorgegeven.
In dit herdenkingsjaar, 150 jaar na afschaffing van de slavernij, toont Anne-Fay’s REASPORA de impact die dit verleden nu nog heeft. Anne-Fay heeft een zwarte moeder, die het racisme dat ze ervaarde altijd verborgen hield. Ze is ook opgelucht dat haar dochter de privileges heeft die met een witte huid komen. Maar Anne-Fay vraagt zich juist af: “Mag ik met een witte huid, staan voor het recht van een zwarte vrouw? En hoe gebruik ik mijn privileges op een juiste manier?”
Voor haar voorstelling reisde Anne-Fay langs drie continenten en stak twee keer de Atlantische oceaan over; dwars door één familiegeschiedenis. Háár eigen familiegeschiedenis, die sterk werd beïnvloed door het koloniaal verleden van Nederland.
REASPORA is afgeleid van het woord ‘diaspora’, wat verspreiding van een volk over delen van de wereld betekent. De verspreiding van tot slaaf gemaakten zorgde ervoor dat Afrikaanse muziekstijlen van grote invloed zijn geweest op muziekstromingen als de Surinaamse volksmuziek Kawina, het Antilliaanse Tambú maar ook soul en hiphop uit Amerika. Tijdens de reizen die ze samen met haar broer Felix Kops (regisseur) maakte, werkte ze in de verschillende landen met producers om de juiste mix van stijlen voor haar album te vinden.
De verhalen, mensen en muziek die Anne-Fay is tegengekomen op haar reis, verwerkte ze in een muziekalbum en muziektheaterconcert over racisme, white privilege en de koloniale erfenis.
In Uitwierde brengt ze deze onderwerpen met haar pianist ten gehore in intieme songs en gaat ze in gesprek met het publiek.
NRC: "Anne-Fay zingt, danst, reflecteert en spreekt zich uit. Haar stem is op zich al beeldend: overweldigend luid of ijl en breekbaar."
Nominatie theaterprijs: Anne-Fay’s REASPORA werd genomineerd voor de BNG bank Theaterprijs.