Navigatie overslaan

De Joodse Raad - Mugmetdegoudentand

  • 26 + 27 juni 2021
  • Theater
  • Route 3A
De Joodse Raad Jan Sol 3

Aan de rand van Appingedam (het oude stadje kent een rijk Joods verleden) gaan twee jonge acteurs in gesprek over David Virrie Cohen en over zichzelf.

Hoe staan twee jonge mensen tegenover de Joodse Raad? Kunnen zij zich verplaatsen in een situatie waarin ze verstrikt raken in dilemma’s en uitzichtloze keuzes? Want pas onder extreme omstandigheden blijkt hoe ingewikkeld het kan zijn om moreel goede keuzes te maken.

De Joodse Raad werd op initiatief van de Duisters opgericht tijdens de Tweede Wereldoorlog, om de Joodse gemeenschap in Nederland te besturen. De Raad werd – onder druk van de Duitsers – een doorgeefluik voor instructies van de Duitse bezetter. Deze geschiedenis is in Appingedam voelbaar dichtbij. Gedurende de bezettingsjaren waren hier dezelfde anti-joodse maatregelen van kracht als elders in het land. In augustus 1942 zijn vrijwel alle joden van Appingedam tezamen met de andere joodse inwoners van de provincie Groningen gedeporteerd. Van hen heeft slechts een zestal de oorlog overleefd.

David Cohen, al zeer actief binnen de vooroorlogse Joodse gemeenschap, was samen met Abraham Asscher voorzitter van de Raad en plaatste zichzelf daarmee voor een duivels dilemma. De makers willen in deze eerste zoektocht behoedzaam Cohens mogelijke beweegredenen nagaan tijdens zijn verbijsterende werk. Hoe maak je onder extreme omstandigheden moreel juiste keuzes?

Spel: Margo Verhoeven en Jurriaan van Seters
Regie en dramaturgie: Lineke Rijxman
Tekst: Sarah Sluimer
Tekstbijdrage en script: Lineke Rijxman, Margo Verhoeven en Jurriaan van Seters
Naar een idee van Joan Nederlof en Vincent Spee

Deze voorstelling is onderdeel van ROUTE 3A
Over de route: Welke verhalen mogen we niet vergeten? Met (o.a.) de oudste synagoge van Groningen, is er in het oude stadje Appingedam een rijk joods verleden te ontdekken. Ook zorgde de kartonfabriek De Eendracht, die in 2006 haar deuren sloot, 100 jaar lang voor bedrijvigheid. Nu is het tijd voor een nieuwe toekomst van dit markant stukje terrein. Welke herinneringen en dromen worden doorgegeven?

  • Data: 26 + 27 juni
  • Starttijden route: 12.30 / 14.00 / 15.30
  • Startlocatie: Nicolaïkerk Appingedam, Wijkstraat 32
  • Afstand: 5 km
  • Hoe? Dit is een wandelroute!

Welke artiesten kom je tegen?
Start je dag met grote levensvragen en ogenschijnlijke onbenulligheden van Lucky Fonz III! // ga de confrontatie aan met het verleden met de voorstelling De Joodse Raad van theatergezelschap Mugmetdegoudentand // Kom daarna op de pauzeplek bij de synagoge meer te weten over de geschiedenis van deze bijzondere plek. Daarbij wordt aan de inwendige mens natuurlijk ook gedacht // Bezoek de mini-expositie van het Groninger Museum met korte workshops & college // Beleef de individuele luisterwandeling Eendracht maakt Kracht en ontdek herinneringen en dromen van een markant stukje Appingedam!