Navigatie overslaan

De Verwonder Tour - IVAK

  • Alle dagen
  • Puzzel
118534581 3452268138156942 9031838488989025746 n

Bij de start van je ontdekkingstocht ontvang je naast de plattegrond, ook opdrachten van de Verwonder Tour.

IVAK is er de afgelopen tijd op uitgegaan en heeft per route leuke (kijk)opdrachten verzameld! Verken, ontdek en verbaas je over de Gemeente Eemsdelta. Los je de puzzel op? Dan maak je kans op vrijkaarten voor TNHB 2022!

Klik op de vragen hieronder voor meer achtergrondinformatie en fototips!

DE VERWONDER TOUR - ROUTE 1A

Deze houten constructie met luidklok is een zeldzaam verschijnsel in de provincie Groningen! De klok stamt uit 1949, de eerdere klok werd gestolen door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog.

Fototip:
Ga onder de klok staan of liggen en maak een foto recht omhoog.

Sinds 2011 is de toren een van de Landmerktorens. Hiervoor siert een door Onix ontworpen trap het toreninterieur. Vanaf het nieuwe balkon aan de achterkant heb je uitzicht tot aan het wad.

Fototip:
Maak een panoramafoto vanaf het balkon: kies panorama op je telefoon en verplaats hem in een vloeiende beweging van links naar rechts.

Deze bedreigde weidevogel komt in het Groningse wierdenlandschap haar eieren uitbroeden. Het gebied wordt door verschillende partijen beschermd zodat de vogels blijven terugkomen en de getallen weer toenemen.

Fototip:
Spot een vogel en zet ‘m op de foto.

In Groningen zijn veel kerkjes uit de vroege Middeleeuwen bewaard gebleven. De bouwstijl uit deze periode kun je onder andere herkennen aan de kleine rondgebogen vensters. De kerk is vrijwel het enige restant van het dorp Marsum, dat bij het beleg van Delfzijl (1813-1814) in de Franse tijd bijna compleet werd verwoest.

Fototip:
Zoom in op een detail en zet het op de foto: laat iemand raden wat het is.

Rond 1500 werd hier uit de kerk een zilveren ciborie (hostiehouder) gestolen, met daarin nog drie gewijde hosties. Al vluchtend wierp de dief de hosties in een put vlakbij Solwerd, waarna het water geneeskrachtig werd. Boven de put werd een kapel gebouwd, bij de kerk van Solwerd. Het geneeskrachtige water trok veel belangstelling, maar na de reformatie bekoelde de aandacht. In 1682 werd de put in opdracht van de predikant gedempt.

Fototip:
Maak een foto van de kerk vanaf een laag standpunt waardoor hij nog forser overkomt.

DE VERWONDER TOUR - ROUTE 1B

Deze 'verhoging' in het landschap bevindt zich aan de rand van de vroegere Fivelboezem en stamt van rond het begin van de jaartelling.

Fototip:
Maak een foto van het landschap met een lage horizon (veel lucht!)

Het kerkhof is bijzonder wat betreft de grafteksten en symbolen die er te vinden zijn. Er worden zelf excursies naar toe georganiseerd.

Fototip:
Lees de grafschriften op de achterzijde van de zerken. Fotografeer je favoriet.

De onregelmatige, soms ook niet-natuurlijke stroompjes stromen al eeuwen lang door het Groninger landschap. De naam is verwant aan meer in de betekenis watervlakte.

Deze Damster Sjoel is de oudste synagoge in de provincie Groningen. Het monument is gebouwd in 1801 en beschikt over een indrukwekkend hemelsblauw koepelplafond!

Deze kerk had vroeger een losse toren, nadat deze omviel in 1665 werd er op het dak dit 'torentje’ gebouwd.

Fototip:
Loop rond de kerk en fotografeer een detail wat je opvalt.

DE VERWONDER TOUR - ROUTE 1C

Helaas geen spannend verhaal over het hoe en waarom van deze '.....'. Wel een ander spannend weetje: in 1984 zijn rond de kerk Romeinse resten gevonden, waaronder bronzen beeldjes van Minerva en Mercurius: deze wierde werd dus al vroeg bewoond.

Fototip:
Maak een foto op het kerkhof waarbij schaduw je onderwerp is.

Deze jonkheer heeft veel voor deze kerk betekend. Zijn naam en wapen zijn te vinden op de gedenksteen in de kerk. Ook in de windvaan is zijn wapen te zien: dit dankte hij aan zijn bijdrage aan de bouw van de toren.

Fototip:
Kies het wapen op de gedenksteen die je het mooist vindt en fotografeer het.

Een stellingmolen is een hoge windmolen met een galerij of stelling. Zo'n molen staat meestal in bebouwd gebied en moet zo hoog zijn om binnen de bebouwde kom voldoende wind te kunnen vangen!

Fototip:
Speel eens met het perspectief: maak een foto waarbij het lijkt alsof je de molen tussen je duim en wijsvinger beet hebt.

De dakvorm die je hier ziet, komt vooral voor bij Romaanse kerkjes in de provincie Groningen, en keren na 1900 terug in de Neo-Romaanse stijl.

Fototip:
Maak een foto waarbij het pad naar de kerk en de toren in elkaars verlengde liggen. Het lijkt dan net of het pad en de kerk even breed zijn.

Dit venster was mogelijk een Hagioscoop: het bood van buitenaf zicht op het altaar. Hierdoor konden mensen die niet naar binnen mochten wegens een besmettelijke ziekte of het plegen van een misdrijf toch de dienst volgen.

Fototip:
Probeer het interieur te fotograferen door het kleine venster.