Navigatie overslaan

Ellen Deckwitz - Preek van de Leek

  • afgelast/uitgesteld
  • Preek van de Leek

Locaties

  • Molukse Kerk

Tijden

  • T.b.a.
Ellen Deckwitzrechtenvrij Michel Goossen

Na talloze gesprekken met haar Indische vrienden, hun ouders en grootouders verscheen afgelopen jaar de indrukwekkende bundel Hogere Natuurkunde van Ellen Deckwitz.

Aanleiding voor deze publicatie was het overlijden van haar Indische grootmoeder, waarna ze ontdekte dat zij de enige in haar familie is die haar levensverhaal te horen kreeg.

De kracht van deze bundel ligt in de urgentie en de vaart waarmee de verschillende verhaallijnen worden vervlochten om woorden te vinden voor wat doorgaat als het onzegbare”, recenseert Maria Barnas in de NRC. “Wat beklijft is de geschiedenis die als in een schaduwspel bij flakkerend licht, met handen en voeten en alles wat de dichteres in zich heeft, wordt verteld: oorlog houdt niet op bij wie deze heeft meegemaakt. Oorlog woedt in ons allemaal. En wie dat ontkent – of nalaat hierover te spreken – is bij voorbaat verloren”.

In de Molukse kerk laat Ellen Deckwitz in dezelfde strijdvaardige, voortjagende stijl zien dat het niet uitmaakt wie er precies spreekt, maar dát er wordt gesproken. En met een meesterlijk oog voor het tragikomische, maakt ze de meest duistere situaties benaderbaar…

Preek van de Leek

Dit programma is onderdeel van de serie Preek van de Leek. Met een persoonlijk verhaal in een eeuwenoude formule stijgen een drietal auteurs een beetje boven zichzelf uit. Ze spreken niet vanuit hun functie of verantwoordelijkheid, maar vanuit hun persoonlijke drive en kwetsbaarheid. Preek van de Leek is mogelijk dankzij de bijdrage van het Lira Fonds.

In de pers

"Het Indische trauma van een grootmoeder werkt door in de dichter. De vierde bundel van Deckwitz is één voortjagend gedicht, dat met tragikomedie het duistere benadert." NRC-recensent Maria Barnas geeft Hogere Natuurkunde 4 sterren. Lees het hier!

"Waarom wist haar moeder niets van de oorlog, maar kreeg zij als kleinkind alles te horen, tot in de gruwelijkste details? In haar nieuwe bundel ontdekt dichter Ellen Deckwitz (37) hoe verdriet generatie na generatie kan doorwerken. ‘Ik heb jarenlang iedereen gewantrouwd’" vertelt Ellen Deckwitz in een interview met de Volkskrant. Lees het hier!

"Waarom zou je antwoord moeten geven als mensen je vragen: Wat ben jij eigenlijk?" In het kader van de Boekenweek 2020 verscheen in Trouw dit interview. Lees het hier!