Kijk-ommetjes - bewoners Eemsdelta
- Zaterdag
- Zondag
- Expeditie

Voor een uniek inkijkje in het festivalgebied ga je tussen de voorstellingen door op pad met onze lokale gidsen!
Stadshistoricus Henk Dijkstra - Damster sjoel
Na de Jiddische liedjes van Niki Jacobs, vertelt stadshistoricus Henk Dijkstra je graag meer over de lokale Joodse geschiedenis van Appingedam.
De voormalige Damster synagoge aan de Broerstraat, gebouwd in 1801, is één van de oudste in de provincie Groningen. Bij de herinrichting van deze oude sjoel is nadrukkelijk aandacht besteed aan het verdwenen Joodse leven van Appingedam. Henk Dijkstra, kenner bij uitstek van de stadhistorie van Appingedam, neemt je mee in deze verhalen en vertel je alles over deze stenen herinnering aan een verloren gemeenschap. We zeggen in het Jiddisch: Zeyt bagrisung! (wees welkom)
Bewoner Willem de Graaff - Experiment Krewerd #2
Vorig jaar liet bewoner Tom Roggema zien hoe in Krewerd de aardbevingsproblematiek wordt omgebogen tot een kans. Hoe is dit een jaar later? Bewoner Willem pakt het verhaal op waar Tom vorig jaar is opgehouden.
In een klein half uur neemt Willem je met zijn ommetje mee en laat je voelen hoe het is als de aardbevingsproblematiek al jaren de boventoon voert in alles wat er gebeurt. Hij neemt je mee langs huizen waar achter de gebarsten gevels op elk adres een verhaal te vertellen valt. De hechte gemeenschap (43 huizen, plm 75 inwoners) wordt al jaren heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees. Naast verhalen over de aangrijpende gevolgen van falend overheidsbeleid laat Willen ook zien waarin een klein dorp groot kan zijn: “samen kunnen we (bijna) alles”.
Molenaar Ben - Molen De Leeuw Zeerijp
Ben je aangekomen bij de imposante Jacobuskerk in Zeerijp? Waai dan ook even aan bij molen De Leeuw: klim met de molenaar mee omhoog langs smalle trappetjes en ontdek hoe gerst in gort verandert.
Waar men tegenwoordig in de ochtend kan genieten van een ruime keuze aan ontbijt, was het volk op het Groninger platteland vroeger afhankelijk van gortepap om de dag mee te beginnen. In de molen bevindt zich een pellerij die volledig is gerestaureerd. Stap voor stap legt molenaar Ben (en collega’s) aan je uit hoe gerst in gort verandert en hoe het pelproces in zijn werk gaat. Nu alleen nog hopen op voldoende wind, zodat de pellerij ook daadwerkelijk kan meedraaien!
Bewoners Losdorp - Maak kennis met de eigenzinnige predikant Nikolaas Westendorp
Ben je in Losdorp weggeblazen door Nina de la Parra en Sanne Landvreugd? Na de show zetten dorpsbewoners Frans van der Vlugt, Harry Olinga en Max de Haas je weer met beide benen op de grond en stellen je graag voor aan Nikolaas Westendorp.
Losdorp viert dit jaar de 250ste geboortedag van predikant, oudheidkundige en schoolopziener Nikolaas Westendorp (1773-1836). In zijn tijd was Westendorp een echte pionier, misschien wel dankzij de geografische afzondering in het verre noorden. Verwonder je over de vragen die hij al lang geleden onder de aandacht bracht: wat is de oorsprong van ons vaderland? Wie hebben de hunebedden gebouwd? Hoe verhouden zich Fries en Gronings tot elkaar? Wat was de levensstandaard op het platteland? Welke rol hebben volksverhalen in de samenleving?
Meer informatie: www.nikolaaswestendorpjaar.nl