Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren. Cookieverklaring

Boven Mijn Hoofd - Klaske Oenema

  • Zaterdag
  • Zondag
  • Kunst

Locatie

  • Molen Loppersum

Tijd

  • Performance: 11.15-11.45 / 13.00-13.30 / 14.45-15.15 / 16.30-17.00 | Expositie doorlopend
Klasek Oenema 910

Speciaal voor TNHB maakt kunstenares Klaske Oenema het kunstproject Boven Mijn Hoofd in de molen de Stormvogel in Loppersum.

Hiermee onderzoekt ze de kwetsbare vrijheid van een eigen uitzicht: "Dat wat zich boven je hoofd afspeelt, daar kan je vaak niet bij. Iets groeit je boven het hoofd of hangt daar dreigend als een noodlot. Maar boven ons is ook de ultieme ruimte, de lucht."

In een prachtige combinatie van beeldend werk, poëzie en zang, vertelt Klaske associatieve, opengeweven verhalen bij het licht van een ouderwetse projector.

Voor haar beelden maakt Klaske veelal gebruik van materialen die iedereen in huis heeft: de folie om een bos bloemen, een vensterenvelop, broodzakjes, eenvoudig papier. De schaduwen die ontstaan manipuleert en bewerkt ze, wat tot steeds nieuwe associaties leidt. De muziek en beelden zijn van een gewaagde eenvoud, waarbij het vertrekpunt altijd handwerk is.

Centraal in Klaske’s werk staat de vraag hoe wij betekenis geven en hoe betekenis verloren gaat. Door dit proces op een open en onderzoekende wijze te tonen, nodigt ze de toeschouwer uit zich bewust te worden van het eigen proces van betekenisgeving. Naast de performance is er ook een bijbehorende expositie te bezichtigen in de molen.

Klaske Oenema over de locatie:
''
De molen de Stormvogel in Loppersum is een mooie locatie voor mijn werk. Het is een plek waarin buiten en binnen op een interessante, nauwe manier in relatie staan met elkaar. Een element uit de natuur - de wind – wordt gebruikt aan de buitenkant om het rad in beweging te brengen, dat aan de binnenkant, juist beschut tegen de elementen, een maalproces in werking zet dat door de verdiepingen heen wordt voortgezet en tot een product leidt. Het proces is transparant en spreekt in deze tijd, nu koren malen op deze wijze niet meer efficiënt is, juist wel tot de verbeelding.''