Navigatie overslaan

Lichaam als Landschap - Koos Buist

  • 26 + 27 juni 2021
  • Kunst
  • Expeditie
  • Route 3B
Nansum Strijd tegen het water1

Kies je deze route? Dan fiets je over een stukje vernieuwde dijk. Ter hoogte van het gehuchtje Nansum, vind je nog enkele bunkers. Kunstenaars Koos Buist heeft zich door deze plek laten inspireren, en ontwikkelde de interactieve voorstelling Lichaam als Landschap:

Nansum, 1945. Begin mei worden de laatste grote gevechten om de vrijheid van ons land gevoerd. De boerderijen platgebrand, vele burgers dood en dan klinkt het laatste Duitse schot vanuit de kerktoren te Farmsum. 5 mei. De oorlog in Nederland is voorbij.

Nansum, 2021. Boven op de pas versterkte dijk. Aan de ene kant wat rest van de Duitse bunker en de andere kant de Dollard. Nergens zie je onze verhouding tot de natuur sterker tot uiting komen dan op deze zeedijk. Onze strijd tegen het water, de absolute grens tussen land en zee.

We hebben de strijd gewonnen, maar ten koste van wat?

Koos Buist nodigt je uit om op deze historische plek daarover mee te denken. In een poging tijdens deze interactieve voorstelling samen tot een nieuw verhouding te komen: tussen ons land en de zee.

De basis van Koos Buist zijn fascinaties en werk ligt aan de voet van de wierde en het platteland rond Ezinge waar hij is opgegroeid. In ruimtelijke werk en films zoekt hij van macro tot micro nieuwe perspectieven tussen natuur en cultuur.

Enkele projecten zijn:
Insecten tempels, theatrale en monumentale ontmoeting en verblijfplaatsen voor mens en insect.
SLOOT: een film die theologische en filosofische verband leggen tussen een eeuwenoud cultuurlandschap en oernatuur.
Waddenzeevolk: zoektocht naar een natuur zeevolk achter de zeedijk.

Deze voorstelling is onderdeel van ROUTE 3B
Over de route: Met deze route fiets je over een stukje vernieuwde dijk! Nergens zie je onze verhouding tot de natuur sterker tot uiting komen dan op deze zeedijk. Onze strijd tegen het water, de absolute grens tussen land en zeeā€¦

  • Data: 26 + 27 juni
  • Starttijden route: 10.30 / 12.00 / 13.30
  • Startlocatie route: Stefanuskerk Holwierde, Kerkpad 1
  • Afstand: 13 km
  • Hoe? Deze route beleef je het mooist op de fiets!

Welke artiesten kom je tegen?
Bereid je voor op kippenvel met de betoverende muziek van Pitou! // Beleef lyrische bevlogenheid van woordkunstenaar Toon Tellegen gecombineerd met absurdisme // Ontdek de betekenis van namen met het werk Can I leave my name here? van kunstenaar Anjet van Linge // Bij de pauzeplek op camping Kiek op Diek zorgen eigenaren Mark en Ellen voor lekkers // Ervaar de interactieve voorstelling op de dijk van Koos Buist over de verhouding tussen ons land en de zee.