Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren. Cookieverklaring

X Y I – Marleen Hendrickx

  • Zondag
  • Theater

Locatie

  • Kerk van Opwierde

Tijd

  • 13.30-14.30 / 15.15-16.15 / 17.00-18.00
X Y I scenefoto 1 FOTO SJOERD DERINE scaled

“Het is beter als je tegen niemand zegt wat je hebt”. Langzaam nestelde zich een steeds groter geheim in het hoofd van Marleen. Hoe voelt het als je niet mag zijn wie je bent? En wat gebeurt er als je na jarenlang zwijgen toch begint te praten?

Aan de rand van Appingedam, in de kerk van Opwierde, neemt Marleen Hendrickx je mee in een reconstructie van haar jeugd. Een persoonlijk verhaal over opgroeien zonder écht te weten wie je bent. De vertelling laat ook zien hoe onze samenleving ooit kennis van zaken had en hoe die kennis later bewust is weggedrukt. Hoe een rechtlijnig man-vrouw beeld steeds meer de norm werd, terwijl men wist dat dat niet zo is.

X Y I was in 2020 een onderdeel van haar afstudeerproject aan de Academie voor Dans en Theater in Amsterdam. Daarmee is Marleen intussen genomineerd voor de AHK Eindwerkprijs (short list).

Theaterkrant.nl
“Wat X Y I zo overtuigend maakt is dat Hendrickx nergens een schuldvraag neerlegt. Men wist niet beter dan dat intersekse door een operationele ingreep ‘verholpen’ kon worden en dat je daarna keurig als man of vrouw door het leven kon gaan. Ze verwijt haar ouders niets, ze verwijt de medische stand niets. Juist door haar geschiedenis op deze manier te verbeelden stelt de voorstelling dit aan de orde. Op hartverscheurende wijze.”

Dagblad van het Noorden

“Topvoorstelling – zowel luchtig als indrukwekkend”