Navigatie overslaan

Praktisch

Hieronder lees je de praktische informatie die van toepassing was op de aangepaste editie, die plaatsvond in de weekenden van 12 + 13 juni, 19 + 20 juni en 26 + 27 juni 2021. Voor volgend jaar maken we nieuwe plannen, en zullen we t.z.t. de praktische informatie actualiseren.

Protocol TNHB 2021 i.v.m. Covid-19
Huisregels TNHB 2021 i.v.m. Covid-19

Aangepaste editie

  • We bieden per weekend drie routes aan, met verschillende startlocaties en timeslots om zo goed de bezoekersstromen te kunnen controleren;
  • Bij het bestellen van tickets, schrijf je je van tevoren in voor een route; hierdoor hebben we controle over de bezoekersstromen.
  • Per ontdekkingstocht laten we maximaal 30 personen toe; zo kunnen we de anderhalve meter afstand tussen bezoekers waarborgen;
  • We voegen extra locaties toe aan het festivalgebied om zo voldoende ruimte te hebben om je te verwelkomen; zo wisselen we de kerken af met andere betekenisvolle (buiten)locaties;
  • Bij elke locatie zorgen we voor duidelijke instructies op naleving van de anderhalve meter regel en worden de geldende huisregels gecommuniceerd;
  • Tot slot nemen we de laatste voorschriften van het RIVM in acht (wel of niet verplicht mondkapje, gezondheidscheck etc.).

Per weekend bieden we drie verschillende routes aan, met verschillende starttijden en locaties. Je schrijft je van te voren in op een route die bestaat uit diverse programmaonderdelen en een pauze. We bieden routes aan met verschillende afstanden, zodat je zelf kan kiezen welke route het beste bij jou past!

De routes zijn het mooist om op de fiets te volgen. Behalve route 2A en 3A, dat zijn wandelroutes! In één weekend zijn op de zaterdag en de zondag de routes gelijk. Dus ben je van plan om op beide weekenddagen een ontdekkingstocht te boeken? Kies dan op de zaterdag een andere dan de zondag!

Naast het bezoeken van kerkjes, het uitkijken over zee en het verkennen van de historische wierden van Groningen, zorgen we onderweg ook voor kunstenaars, musici, verhalenvertellers, gastvrije dorpsbewoners en een Verwonder Tour met kijkopdrachten. Met maximaal 30 personen per route, waarborgen we de anderhalve meter afstand.

Om het overzichtelijk te houden, hebben we alle routes op een rij gezet. Klik hier!

Nee, helaas is dat niet mogelijk. Omdat je je vooraf inschrijft voor een bepaalde route, ben je verzekerd van je plek op die route. Zo kunnen we de bezoekersstromen controleren en de anderhalve meter afstand waarborgen. Om teleurstellingen bij de deur te voorkomen, willen we je vragen om je daarom aan je gekozen route te houden. We zullen hierop handhaven bij de deur. Voordeel: je komt nooit voor een volle kerk te staan! Omdat we voor voldoende tijd tussen de optredens zorgen, heb je wel de mogelijkheid om een omweggetje te pakken tijdens je route!

In de vooraf samengestelde routes zijn alle ingrediënten van het festival vertegenwoordigd met onderweg adembenemende (theater)performances, unieke muziekoptredens, verdiepende kunstprojecten, gastvrije dorpsbewoners en verrassende expedities. Zo zijn we ervan overtuigd dat Terug naar het begin een ultieme beleving blijft: een avontuurlijke ontdekkingstocht door het Groninger wierdenlandschap!

Vanwege het historische karakter van de locaties, zijn niet alle routes rolstoeltoegankelijk.

Zorg ervoor dat je een route kiest, die bij jou past! We bieden een ruim aanbod van routes, met verschillende starttijden, startlocaties en artiesten. Een overzicht van de routes vind je hier!

De routes zijn het mooist om op de fiets te volgen. Behalve route 2A en 3A, dat zijn wandelroutes door het stadje Appingedam! We bieden routes aan met verschillende afstanden variërend rond de 10 à 20 km. Elke route brengt je weer Terug naar het begin: het kerkje waar je start, is ook het eindpunt van de route. Je volgt de route eenvoudig door de stickers te volgen. Natuurlijk krijg je bij de start ook een plattegrond mee.

Is fietsen voor jou geen optie? Op de plattegrond (die je bij aanvang ontvangt), hebben we bij alle locatie de adressen genoteerd. Zo kun je ze in je navigatie invoeren en de optredens met de auto bezoeken.

Elke route staat gelijk aan een dagvullend programma van ongeveer 5 uren. De route bestaat uit diverse programmaonderdelen à 30 minuten en een pauze halverwege. Tussen de voorstellingen, kunstprojecten en expedities door heb je voldoende tijd om je naar de nieuwe locatie te verplaatsen.

In plaats van de kunstroute, krijgen de kunstenaars en kunstprojecten een plek in de routes. Samen met een selecte groep gaan we op zoek naar interessante plekken op de route, die de kunstenaars onder de aandacht brengt met bestaand werk, of met werk dat op maat wordt gemaakt voor het festival.

Tickets

De kaartverkoop is vrijdag 7 mei gestart om 10.00 uur. Kijk voor meer informatie op onze ticketpagina.

Tijdens het festival

Kom je met de auto naar de startlocatie? Per startlocatie hebben we hieronder aangegeven waar je kunt parkeren. Vaak zijn de parkeerplekken dichtbij, maar soms is het een stukje lopen. Bereid je dus goed voor, neem je richtingsgevoel mee of gebruik de navigatie op je telefoon.

WEEKEND 1: 12 + 13 juni
ROUTE 1A – startlocatie: kerk Solwerd, Solwerderweg 5A, Appingedam
Parkeerpaats bij Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum - Pastorielaan 11, Appingedam.

ROUTE 1B – startlocatie: Mariakerk Oosterwijtwerd, Dorpstraat 29
Parkeerplaats bij Eetcafé De Boerderij, Schoolweg 2, Oosterwijtwerd.

ROUTE 1C – startlocatie: kerk Wirdum, Kerkeweg 24
Meerdere parkeeropties: bij het dorpshuis tegenover de kerk / bij Restaurant ’t Regthuys, tegenover Kerkeweg 20 / tegenover Kerkeweg 14 -16.

WEEKEND 2: 19 + 20 juni
ROUTE 2A – startlocatie: Nicolaïkerk, Wijkstraat 32, Appingedam
Parkeerplaats bij Albert Heijn – Overdiep 1, Appingedam

ROUTE 2B - startlocatie: Donatuskerk, Kerkpad 7, Leermens
Parkeerplaats bij de kerk op het dorpsplein of bij de berm aan de Wierdeweg.

ROUTE 2C - startlocatie: Jacobuskerk, Borgweg 11, Zeerijp
Meerdere parkeeropties: Parkeerplaats bij dorpshuis Bij Jacobus, Borgweg 7-9 / bij voetbalvereniging De Fivel, Borgweg 3 / bij basisschool Wilgenstee, Kewersweg 1.

WEEKEND 3: 26 + 27 juni
ROUTE 3A – startlocatie: Nicolaïkerk, Wijkstraat 32, Appingedam
Parkeerplaats bij Albert Heijn – Overdiep 1, Appingedam

ROUTE 3B – startlocatie: Stefanuskerk, Kerkpad 1, Holwierde
Parkeerplaats bij Dorpshuis De Heekt, Hoofdweg 32, Holwierde / en naast het dorpshuis De Heekt aan het “Balkgat” zijn ook parkeerplekken.

ROUTE 3C – startlocatie: Mariakerk, Hoofdweg 43, ’t Zandt
Parkeerplaats rondom de kerk, of in een zijstraat verderop.

Neem een kijkje op onze Overnachtingspagina. Hier vind je diverse mogelijkheden om te overnachten in de omgeving. We vullen deze regelmatig aan met nieuwe tips!

Ja, uiteraard wel met alle voorschriften van het RIVM in achtneming.

Met de ticket EarlyBird Compleet/Entree-Compleet ontvang je bij de start een pauzepakket. Naast wat lekkers voor onderweg, staat er een hapje en een drankje voor je klaar bij een pauzeplek op een unieke locatie: bijvoorbeeld op een wierde, bij een molen of in een vroegere synagoge! Als je een reguliere ticket koopt (zonder compleet), kun je ook gebruik maken van de horeca op de pauzeplek zolang de voorraad strekt.

Het mooiste is natuurlijk als je je eigen fiets mee kunt nemen, maar als dat niet lukt is er ook de mogelijkheid om een fiets te huren op het hoofdstation in Groningen of via de ticketshop van Terug naar het begin.

Je kunt tegen een klein bedrag een OV-fiets huren op station Groningen en deze meenemen in de trein naar het festivalgebied. Meer informatie over het huren van OV-fietsen vind je op de website van NS. Let op: je moet ook een vervoerskaartje voor je fiets aanschaffen (zie de volgende vraag).

Via de TNHB-ticketshop kun je een normale fiets met versnellingen of een elektrische fiets huren. Heb je via ons ticketsysteem een fiets gehuurd? Dan staat je fiets tussen 9.30 - 13.00 uur klaar bij een afhaalpunt. Waar dit afhaalpunt is, verschilt per route:

AFHAALPUNT ROUTE 1A + 1B + 1C:
Landgoed Ekenstein, Alberdaweg 70, Appingedam;
AFHAALPUNT ROUTE 2B + 2C: Landgoed De Camping, Hoofdstraat 85 A, ‘t Zandt;
AFHAALPUNT ROUTE 3B: Krewerderweg 4b, Holwierde;
AFHAALPUNT ROUTE 3C: Landgoed De Camping, Hoofdstraat 85 A, ‘t Zandt.

Houd er rekening mee dat het vanaf de plek waar de fietsen uitgegeven worden, het soms nog een aantal kilometers fietsen is (maximaal 5 km) naar de startlocatie.

Let op: er is een beperkt aantal fietsen beschikbaar.

Een geheel opgevouwen vouwfiets gaat gratis mee in de trein én in de bus. In de trein mag buiten de spits ook de gewone fiets mee. Hiervoor heb je een Arriva Fiets Mee Dag of Dagkaart Fiets nodig die te koop is bij de automaat op het station. Je kunt ook alvast een e-ticket kopen op de website van Arriva.

Je kunt je eigen fiets gemakkelijk op de auto meenemen met een fietsendrager. Welke fietsendrager geschikt is, lees je hier.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact op via info@terugnaarhetbegin.nl.

TNHB 2019 7240