Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren. Cookieverklaring

Vijf programmatips waarmee je in no-time de diepte in duikt

30 mei, 2023

Ben je op zoek naar inhoud en diepgang? Dan zit je bij TNHB goed! Projectleider, Minke van der Velde, geeft toelichting:

Het intieme karakter van TNHB en de geborgenheid van de locaties, geven ruimte voor kwetsbaarheid. Zo kom je al fietsend van de ene naar de andere locatie, een wereld aan verhalen tegen: over hoe geschiedenis je toekomst kan bepalen, over hoe het is als niemand wil luisteren naar jouw verhaal, of over hoe je hevig kunt verlangen naar een ander narratief.

Deze thema's zijn als uitgangspunt genomen voor de onderstaande selectie uit het aanbod. Natuurlijk is er nog veel meer te kiezen! Blokkenschema's, plattegrond en routetips liggen voor je klaar bij de drie startlocaties.

TIP 1
TERECHT - Wabi Sabi

Wil je wel luisteren naar wat ik te zeggen heb?

Met deze vraag begint TERECHT, een voorstelling over gevangen levens. In een eigenzinnige mix van dans, livemuziek en tekst, brengt theatermaker Maarten Smit een voorstelling gebaseerd op moedige, tragische en hoopgevende verhalen van mensen die zoeken naar een manier om wat kapot is, nieuwe waarde te geven. Vorig jaar was zijn voorstelling Hier valt niets te halen publiekslieveling op Oerol. Deze nieuwe productie is net zo indrukwekkend, én gemaakt om gespeeld te worden in kerkgebouwen!

TIP 2
Sasja Janssen, Niña Weijers en Maarten van der Graaff

Wat zou je zielsgraag opnieuw willen doen?

Van de duizelingwekkende gedichten van Sasja Janssen, de originele en prikkelende verhalen van Niña Weijers, tot de spannende en onderzoekende proza van Maarten van der Graaff. Voor live voordrachten van deze geweldige auteurs ga je niet naar een kerkje, maar naar 't Gouden Appeltje in Appingedam. Speciaal voor TNHB hebben ze zich laten inspireren door de titel van het festival, én is aan hen de vraag gesteld: wat zou je zielsgraag opnieuw willen doen?

TIP 3
Anne Fay + Nina de la Parra & Sanne Landvreugd + Noordstaat

Welke impact heeft het verleden nu?

In dit herdenkingsjaar van het slavernijverleden, is er veel aandacht voor dit thema. TNHB heeft in dit kader drie verschillende voorstellingen op het programma staan. Zo brengt zangeres Anne-Fay een intiem en krachtig concert in het kerkje van Uitwierde over over racisme, white privilege en de koloniale erfenis. In Losdorp nemen comedian Nina de la Parra en saxofonist Sanne Landvreugd je op onverschrokken wijze mee naar de diepere lagen van hun gezamenlijke afkomst. En met het gigantische wandkleed “Groningse draden uit het koloniale verleden” in de kerk van Zeerijp als uitgangspunt, onderzoeken Noordstaat-artiesten van verschillende afkomst hun eigen roots, in een combinatie van dans en spoken word.

TIP 4
Nora Fischer - De sprong

Durf je te zoeken naar nieuwe dromen?

In 2020 zou Nora Fischer al optreden op TNHB. Toen moesten we het annuleren, maar nu komt ze alsnog! Nu niet als zangeres: in de kerk van Eenum vindt ze haar 'safe space' om het publiek mee te nemen op zoek naar nieuwe dromen. Geen voorstelling voor wie zorgeloos wil wegdromen in live muziek; wél een voorstelling voor wie Nora wil bijstaan in een persoonlijke openbaring van dat wat we stilletjes allemaal wel weten: niets is wat het lijkt.

TIP 5
Wordbites - Mijn ding

Hoe is het als je niet langer de spiegel maar de wereld wil zijn?

De afgelopen weken werkten tien bewoners uit de gemeente Eemsdelta onder begeleiding van woordkunstenaar Wordbites en musicus Sebastiaan Wiering aan het community-art project ‘Mijn ding’. En dit weekend is het showtime: de tien locals tonen hun meegebrachte objecten en delen live hun persoonlijke verhalen via een stille disco set! Zo stromen de meest persoonlijke verhalen en muziek direct je ziel in via de hoofdtelefoon. En het mooie daarvan: de stille disco set brengt je niet alleen in een persoonlijke én een collectieve bubbel, maar ook nog dichter bij de dingen. Persoonlijk, pakkend en impactvol!

BONUSTIP
Allard Medema - Toeluisteren

Hoe is het om aandachtig te luisteren en gehoord te worden?

De andere kant van verhalen vertellen, is luisteren. Kunstenaar Allard Medema deed de afgelopen tijd hier onderzoek naar en verspreidt vanuit de Bierumer School de kunst van het luisteren. In de (audio)beleving Toeluisteren word je stap voor stap meegenomen, en ervaar je aan den lijve het onbevangen luisteren, wat ook praktisch toepasbaar is in het dagelijks leven. Een bonustip dus!

Ontdek nieuwe kunstprojecten

Bezoek tussen de voorstellingen door ook een kunstproject! Geïnspireerd door onze festivallocaties, ontdek je in de kerken van Solwerd, Marsum, Krewerd en Oosterwijtwerd nieuw werk van kunstenaars Jurjen Galema, Bert Scholten, Dajana Heremic en Marnix Sixma. De kunstprojecten zijn doorlopend te bezoeken, én geven je een verrassende afwisseling op het festivalprogramma!