Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren. Cookieverklaring

Ontmoet de kunstenaars van Project Grenzeloos

10 mei, 2023

Ada Tolboom, cultuurcoach sociaal domein bij IVAK, ging op pad om een aantal kunstenaars te ontmoeten, die werk maken voor de expositie Grenzeloos: een initiatief van De Zijlen, Cosis, ‘s Heeren Loo en IVAK. Zij ging op bezoek in Tolbert bij Paul Baron en in Appingedam bij Sunil Rakhan, Michael Schuring en René van Houwelingen. De vier kunstenaars vertelden enthousiast over de kunst die ze maken.

Paul Baron - De Zijlen

Paul staat in zijn schildersjas vol met allerlei verfvegen achter een grote ezel met een penseel in de hand. Op het doek zit al een dikke laag goudkleurige verf. Hij houdt van de kleur goud, die kleur associeert hij met het thema kerk. Zijn plan met het doek? “Maria", zegt hij en hij maakt een wiegende armbeweging – met het kindje Jezus.

Foto: Jan Westerhof

Dan wordt alles klaargezet, want behalve dat Paul wordt geïnterviewd, wordt het interview ook nog gefilmd voor een item voor Zijlnieuws TV. Er is publiek. Er is een assistent, zij valt na een tijdje in slaap, en Paul wordt aangemoedigd met: “Zet 'm op!”

Omringd door zijn werk vertelt Paul: "Ik heb allemaal plankjes, die heb ik niet zelf gemaakt, die heeft een ander gemaakt. Annet heeft alles op het plankje gezet.” Op elk plankje is een soort basistekening gemaakt, die hij vervolgens heeft overgetrokken en er allerlei dingetjes heeft bij getekend. Hiervoor heeft hij gewerkt met verfstiften. Ter inspiratie heeft hij allemaal foto's gekregen van de Nicolaikerk in Appingedam, waar hij exposeert tijdens het festival Terug naar het begin. Hij vertelt verder over een glas-in-loodraam op één van de plankjes: “Een glas. Daar heb ik voorzichtig meegedaan. Omdat glas heel duur is, en ook voorzichtig en glad.”

Spontaan vertelt hij vervolgens dat hij vele jaren heeft gewerkt op het atelier 't Rinket. “Ik heb op een atelier gewerkt. Een atelier van Zuidhorn. Daar mag ik niet meer komen. Door corona. Wel jammer.” 't Rinket is een werk- en dagbesteding van De Zijlen met een atelier, kaarsenmakerij en een cadeau-groep. Daar werkte hij met nog een aantal kunstenaars, ze werkten vaak in opdracht, exposeerden veel, maar verkochten ook veel.

“Jij bent een kunstenaar!” Hij knikt: “En mijn achternaam is Baron.”

Sunil Rakhan - 's Heeren Loo

Een aantal jaren geleden begon Sunil Rakhan met het maken van kunst. De mooie felgekleurde vormen, zwart omlijnd, zijn kenmerkend voor hem. Ook zie je zijn Hindoestaanse roots terug in zijn werk, zoals het ohm teken. Eén van de belangrijke symbolen uit het Hindoeïsme.

Foto: Jan Westerhof

Sunil is 58 jaar geleden geboren in Paramaribo, Suriname. Samen met zijn familie, in de jaren '70, naar Nederland geëmigreerd. Hij woont nu met zijn moeder in Godlinze. Luistert veel naar muziek, vaak is Hindoestaanse muziek vanuit de boxen te horen.

“Thuis had ik helemaal niks om te doen. Mijn moeder heeft het toen voor mij aangevraagd bij de gemeente. Hiervoor deed ik nooit iets met kunst.” Nu is hij daar vier dagen per week fulltime mee bezig; twee dagen in Appingedam en twee dagen in Bedum bij het Talentencentrum van 's Heerenloo, afdeling Noorderbrug. Ze begeleiden daar mensen met een niet-aangeboren hersenletsel.

Hij maakt veel mensen blij met zijn werk. “Ik heb zoveel gemaakt, geef ik allemaal aan mijn zusjes. Ik heb ook een keer Mona Lisa gemaakt. Heel netjes. Die hangt nu bij mijn zoon.” Soms werkt hij echter ook in opdracht en verkoopt hij zijn kunst. Zo heeft hij een keer voor iemand een hele grote Tom en Jerry gemaakt. En zijn werk van een olifant met kalf is verkocht aan een mevrouw uit Bedum.

“Ik ga eerst nadenken, dan maak ik met potlood een schets. 't Is gewoon mijn hobby! Als ik heel veel zin heb, dan werk ik rustig. Ben ik heel leuk bezig. De handbeweging, het gevoel. Ik verzin altijd, ik krijg geen les.”

René van Houwelingen en Michael Schuring - Cosis

“We werken veel samen. We maken leuke dingen. Het is gezellig. Af en toe een beetje lol, hoort erbij!” vertelt René. De afgelopen periode zijn René en Michael erg druk geweest met de kerkopdracht. In het atelier van Cosis (Appingedam) wordt trouwens door iedereen hard gewerkt aan deze opdracht: van gedichten, visitekaartjes, tot aan het maken van kussens en nog veel meer. Overal zie je de kerk van Holwierde terug, vanuit verschillende perspectieven, gemaakt door verschillende kunstenaars.

Foto: Jan Westerhof

Het vrolijke duo werkt zowel met de kleine, als de grote pers. En ze weten precies hoe ze die apparaten moeten gebruiken. De kaartjes met de kleine pers. En de tassen en kussens met de grote pers. Voor de grote pers heb je “Hele goede kracht voor nodig”, vertelt Michael.

Tijdens het festival Terug naar het begin hopen ze veel te verkopen. “Dan komen we hier op het atelier”, vertelt René. “Atelier", herhaalt Michael zachtjes. “Om nog wat te drukken", zegt René. “Spaarpotje", fluistert Michael: “Voor het atelier. Voor verf, papier, lijsten.” Of gaan ze misschien sparen voor een nog grotere pers? Ze vragen zich even hardop af of dat past, maar dan reageert Michael enthousiast: “Jaaaaa, dat denk ik wel!”

In het weekend van Terug naar het begin is het Cosis atelier open en gaan René en Michael live drukken voor de bezoekers aan het atelier, want … “Wij zijn de drukkers!”