Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren. Cookieverklaring

Beeldende kunstroute TNHB

  • Zaterdag
  • Zondag
  • Kunst

Locatie

  • 7 locaties: zie festival plattegrond

Tijd

  • Doorlopend

Prijkend in het Groningse landschap, omgeven door rust en ruimte, zijn tijdens Terug naar het begin diverse kunstwerken te bewonderen. Kunstenaarsduo Kaneli & Smit verzorgen tijdens deze editie van TNHB een beeldende kunstroute, waarbij ze ook kunstenaars Wim Warrink en Joran van Soest hebben gevraagd een bijdrage te leveren.

Verspreid over 7 locaties in het festivalgebied, krijg je de mogelijkheid om van je fiets te stappen en nog meer in het landschap te duiken, te reflecteren, te ontvangen, te doorzien, te weten komen of te doorgronden. Alleen al de uitzichten van de zorgvuldig gekozen locaties voor de kunstwerken is een reden om te stoppen en te kijken, jezelf de tijd en ruimte geven om het onverwachte te ontvangen.

Kaneli & Smit - Piramides van Bodemlagen

Kaneli & Smit - Piramides van Bodemlagen
Verspreid in het zeekleilandschap tussen de festivallocaties naast de kronkelende weggetjes heeft kunstenaarsduo Kaneli & Smit de ondergrond bovengronds gehaald. Deze ondergrond van het wierdenlandschap is zichtbaar in de vorm van 5 piramides op 5 verschillende locaties. De aarde tot een diepte van 2,30 meter onder elke piramide is opgetild en zichtbaar gemaakt. Het blauwe punt, boven in de piramide, representeert de zee en de lucht die dit landschap gevormd heeft. De door de mens omgewoelde bodemlaag is ook aanwezig onder het blauwe punt en boven op de zeekleilaag. De daadwerkelijk zichtbaar gemaakte kleilaag is ongeveer 6.000 tot 4.000 jaar geleden door de zee aangebracht. Als een gedenknaald, net uitstijgend boven de horizon, zijn deze Piramides van Bodemlagen een ode aan het landschap onder onze voeten.
www.kaneli-smit.nl

Wim Warrink - Echo

Wim Warrink - Echo
Het landschap van de Eemsdelta bestaat uit kleine dorpjes die verbonden worden door weide- en akkerland. Richting de zilte kant toont zich een industrie die zich mengt met de luchten. Grijs. Als de dag dooft, licht de nijverheid op. Het werk Echo is overdag een weerspiegeling van deze avondwereld. De vorm van de constructie is een reflectie van de industrie van religie.
www.wimwarrink.nl

Joran van Soest - Zeppelin

Joran van Soest - Zeppelin
In Delftzijl koesterde men eens de droom van een zeppelinhaven, als een verbindende schakel tussen het Groninger landschap en de rest van de wereld. De Eemsdelta wordt al eeuwenlang gekenmerkt door de dromen van haar bewoners. Dit uitgestrekte, vlakke landschap reikt van horizon tot horizon en wordt verbonden met de buitenwereld door prachtige middeleeuwse kerken, elektriciteitsmasten, windmolens, en nu ook zendmasten en datacentra. De ambitie voor grootschalige industrie botst soms met de zelfbewuste en trotse identiteit van de bewoners. Met dit kunstwerk wil Joran van Soest samen met de mensen van het Groninger landschap reflecteren op de impact die de ambitie om te bouwen heeft op hun gemeenschappen. Hij creëert een kunstwerk met zeppelin en radiotorens, waarmee hij de ruimte tussen ons wil overbruggen. Het werk draait om collectieve herinneringen, bewustzijn en beeldvorming. Welke waarden, ruimtes en dreigingen introduceren we in ons leven? En hoe beïnvloeden we elkaar en het landschap dat we delen?
www.joranvansoest.nl