Kijk-ommetjes - op expeditie door het festivalgebied
- Zaterdag
- Zondag
- Expeditie
Voor een uniek inkijkje in het festivalgebied ga je tussen de voorstellingen door op pad met onze lokale gidsen!
Kijk-ommetje: campingeigenaar Drewes Wildeman
Ben je aangekomen in ‘t Zandt voor de kunst-installatie Another Time van Academie Minerva en het Prins Claus Conservatorium? Sluit dan aan bij het kijk-ommetje van campingeigenaar Drewes Wildeman. Samen loop je vanaf de prachtige 13-eeuwse Mariakerk via zijn Landgoed DeCamping (LDC), door de natuur weer terug naar de kerk. Onderweg zal Drewes vertellen over zijn LDC, hoe het sociaal dorpsinitiatief is ontstaan, hoe hij er van geniet en wat de plannen zijn voor zijn ‘’mooiste plekje op aard’’. Op LDC kun je kamperen, recreëren en ontspannen. Daarnaast is het een groene-, creatieve- en muzikale ontdekkingsplek waar ook mensen die het even wat lastiger hebben terecht kunnen. Groen, natuur, circulair, techniek, ontwikkeling, sociaal, creativiteit, opleiden, begeleiden en welzijn zijn duidelijke kenmerken van deze unieke plek op het Groninger platteland.
Kijk-ommetje: Project Grenzeloos
Nadat je genoten hebt van niemand minder dan Wende, kun je aansluiten bij het kijk-ommetje van Project Grenzeloos. Dit is een initiatief van De Zijlen, Cosis, ‘s Heeren Loo, WerkPro en IVAK, waarbij er niet wordt gekeken naar de beperkingen van de deelnemers, maar juist naar de mogelijkheden. Er wordt kunst gemaakt zonder beperkingen. Deze kunst is te zien in In het atelier van Cosis. Tijdens het kijk-ommetje van Project Grenzeloos neemt een cliënt van woonlocatie Appingedam De Zijlen je als bezoeker bezoekers van het festival mee vanaf de Nicolaikerk in Appingedam, naar het atelier van Cosis. In het atelier van Cosis zijn tijdens het festival kunstenaars van de verschillende organisaties aanwezig om te vertellen over hun kunst en is hun kunst ook te koop.
Kijk-ommetje: dorpshistoricus Nane van der Molen
Heb je in de Donatuskerk genoten van BOYS WON’T BE BOYS en wil je iets meer weten over de directe omgeving van deze prachtige Romano-Gothische kerk? Nane van der Molen neemt je graag mee op een kort dorpsommetje (een mini- Om Leerms kommen, zeg maar) en vertelt over de geschiedenis van het dorp, de 1000 jaaroude kerk, het waarom van het afbreken van de dubbele toren in 1822 en over de eromheen liggende gebouwen zoals het voormalig café en gemeentehuis, tegenwoordig dorpshuis, het verdwenen meestershuis, de school, de winkels, de smederij, de dorpstimmerman en Sientje die liep met ‘soetwaren’. En natuurlijk over de Leermster Stain.
Kijk-ommetje: muziektheatergezelschap Zummerbühne
Nog vol van de voorstelling Onbevlekt van Collectief Tijdloos, sluit je aan bij het ommetje van muziektheatergezelschap Zummerbühne. Groningers hebben millennia lang geleefd met de grillen van de zee. Vroeger waren er nog geen dijken en waterkeringen. Het water kwam daarom veel verder landinwaarts. Dat zien we tot op de dag van vandaag terug in het landschap. Aan de wierden, bijvoorbeeld. In de late middeleeuwen zorgden stormvloeden ervoor dat de zee steeds verder landinwaarts werd gestuwd. In het noordoosten van de provincie verdween een gebied met tientallen dorpen in de golven van de Dollard. De Mariakerk in Oosterwijtwerd is komende zomer het decor van De Grote Vloed. De nieuwe muziektheatervoorstelling van Zummerbühne over de kracht van water, liefde en opstand. Na Noordstaat in de Mariakerk nemen Hanna van der Leest (op zaterdag) Emil Klok (op zondag) van Zummerbühne je mee op pad en vertellen ze je meer over de historie rondom de verdronken dorpen.