Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren. Cookieverklaring

Marlene Bakker & Broeder Dieleman

  • Zaterdag
  • Zondag
  • Muziek

Locatie

  • Solwerderkerk

Tijd

  • T.b.a.

Marlene Bakker en Broeder Dieleman bezingen hun geboortegrond in hun moedertaal, zoals eigenlijk niemand anders doet. Terwijl Marlene’s muziek klinkt als een rivier door het Groninger landschap, meanderend door de tijd; beluistert Dielemans laatste plaat als een muzikale verwerking van rouw over de teloorgang van het Zeeuwse landschap. Tijdens TNHB komen beide werelden samen, en delen ze hun overpeinzingen met het publiek in een openhartige voorstelling vol melancholie, verhalen en verlangens.

Marlene Bakker
“As n pad zo dudelk is, run ik zo haard as ik kin noar die.” Singer-songwriter Marlene Bakker zit vol verlangen, romantiek en… Oaventuren, zoals de titel van haar nieuwste album luidt. Het is haar tweede in het Gronings en de opvolger van RAIF (2018), dat haar de streektaalprijs opleverde, evenals shows op Noorderslag en Grasnapolsky, het voorprogramma van Daniël Lohues en twee theatertournees. Ieder loepzuiver nieuw lied laat zich luisteren als de tranentrekkende slotscène van een film. Melancholisch, menselijk, intiem en stevig in de Groningse grond geaard, reikt ze je de hand en vraagt ze je om met haar mee te rennen naar het festival Terug naar het begin, het liefst in slow-motion.

Inmiddels heeft Marlene zich ontwikkelt tot een ware verhalenverteller en ambassadeur van het Gronings. Van de mythische Witte Wieven tot het bezingen van de onvermijdelijke vergankelijkheid der dingen in Zolaank, al haar liedjes ademen het noorden. Maar ook actuele onderwerpen zoals het behoud van erfgoed en natuur komen aan bod in haar werk. Laat je meevoeren in een unieke luisterervaring waarin Marlene zingt over de magie van het noorden en waar het aardse Gronings naadloos aansluit op de hedendaagse indiefolkpop.

Broeder Dieleman
Sinds zijn debuut Alles Is IJdelheid uit 2012 geeft broeder Dieleman – het alter ego van Tonnie Dieleman – een onmiskenbare, mystieke draai aan zijn geboortegrond; liederen gezongen in Zeeuws-Vlaams dialect. De muzikale grenzen van Dieleman reiken verder dan slechts gitaar en stem: derde plaat Uut De Bron was bijvoorbeeld een fraai experimenteel werk waarbij geluidscollages, veldopnamen en melodieën samensmelten tot een meeslepend geheel.

Dielemans loopbaan kent veel bijzondere samenwerkingen met o.a. Colin H. Van Eeckhout (Amenra), Wannes Cappelle (Het Zesde Metaal), Bonnie ‘Prince’ Billy, The Boy Who Spoke Clouds en Baby Dee. De afgelopen jaren is Dieleman’s profiel als visueel kunstenaar gestegen. Zijn vorige album De Liefde Is De Eerste Wet komt van een lijfspreuk van kunstenaar Jan de Prentenknipper. De nieuwste langspeler van broeder Dieleman heet Oh mijn ziel, waarvan het leeuwendeel tot stand kwam in samenwerking met Baby Dee. Het album bevat twee muzikale bewerkingen van de Zeeuwse schrijver Leo Bootsgezel.